Politie controle

Afgelopen 17 november werd er weer een politie controle in samenwerking met VVN afdeling Steenwijkerland uitgevoerd. De controle startte om zeven uur ’s morgens. In het eerste uur van de controle werd er hoofdzakelijk gecontroleerd op fietsverlichting. Een goede fietsverlichting kan het verschil betekenen tussen wel of niet gezien worden door een automobilist.

Helaas bleken er 15 fietsers niet te beschikken over goed werkende fietsverlichting. De fietsers ontvingen hiervoor een boete. Ter plekke werd de fietsverlichting gerepareerd door een VVN vrijwilliger zodat de fietser nu wel veilig de weg kan vervolgen. Vaak blijkt het een kwestie zijn van het vervangen van de batterijen. Ook blijkt dat de mensen soms vergeten om de dynamo in te schakelen.

Daarnaast bleken sommige fietsers creatief te zijn door hun telefoon als zaklamp te gebruiken. Aangezien men geen telefoon in de hand mag houden tijdens het fietsen, kan het gebruiken van de zaklamp functie van de telefoon resulteren in twee boetes. In dit geval werd er volstaan met een waarschuwing voor het gebruik van de telefoon. Voor de niet werkende fietsverlichting werd wel een boete uitgedeeld.

Nadat het licht was geworden, werd de aandacht verlegd naar de automobilisten. Er werd gecontroleerd op rijbewijs, autogordelgebruik en algemeen geldige veiligheidsnormen zoals een correct verzekerde lading en juist gekoppelde aanhanger. Tijdens de controle bleek niet iedereen de zaken in orde te hebben. Er werden meerdere waarschuwingen uitgedeeld. Voor rijden zonder rijbewijs, telefoon gebruiken op de fiets en een niet gezekerde shovel werden boetes uitgedeeld.

In de komende tijd zal de politie vaker controleren op alcoholgebruik, fietsverlichting en andere zaken. Dus u bent gewaarschuwd!